Schaf ‘belasting’ af. We verzinnen een beter woord.

Met een groep vrienden doen we al jaren leuke dingen. Vroeger waren het skivakanties en wilde weekenden in de Ardennen. Nu zijn we iets gezapiger, maar nog steeds maken we een pot. Iedereen legt geld in. Vriend R. beheert het en dat gaat al jaren goed. Een pot is handig.

Met het hele land hebben we ook een pot gemaakt. Daaruit betalen we dingen die je nu eenmaal handiger samen regelt dan wanneer iedereen zelf aanklooit. Denk aan dijken, verkeersveiligheid, afval en ga maar door. Alleen de Landelijke Pot heeft z’n naam niet echt mee: ‘Belasting’. Mmmm, wie heeft dat bedacht?

Met zo’n term sta je meteen op achterstand. Belasting is benauwend. Het geeft druk. Spanning. Stress. Sores. Klinkt als uitpersen. Regelrechte rottigheid. Belasting is een negatief woord voor een principe: een handig systeem om samen de gemeenschappelijke voorzieningen in ons land mee te betalen. Het latijnse woord fiscus betekent ‘mandje’. Dat klinkt al een stuk vriendelijker, een soort VT wonen-variant van ‘gezamenlijke pot’ zeg maar.

En nu heeft de belastingdienst van de pot een potje van gemaakt. Een uit-de-hand gelopen vertrekregeling, de achtergebleven ICT-voorzieningen, angstcultuur en ander nieuws om somber van te worden. Dat is ernstig. Onbegrijpelijk. Onacceptabel, roepen kamerleden. Of is dit een fantastische kans om ‘Belastingen’ af te schaffen? Het woord dan. Tijd voor een nieuwe naam die de lading beter dekt. Met een verhaal waaruit beter blijkt dat we met een gezamenlijke pot beter af zijn.

Nu sta ik ook niet te springen om extra belasting te betalen, maar bijdragen aan een gezamenlijke pot van de samenleving voelt toch anders. Een nieuw verhaal maakt ook duidelijk welke superrelevante taak de organisatie (die we nu nog Belastingdienst noemen) heeft. Hele hordes talentvolle professionals in IT en finance willen een zinvolle bijdrage leveren aan de maatschappij. Mooi en dankbaar werk doen? Het kan!

Ja, het woord ‘Belastingen’ schaffen we af. Tijd voor een fris begin met een frisse naam. Een naam die vertelt dat we een samenleving ook samen opbrengen. Collectiviteit, solidariteit. Niet iets waarvoor je je verontschuldigt (“leuker kunnen we het niet maken” – hou op, daar is het toch veel te belangrijk voor?) Als je een goed verhaal hebt, vertel het dan goed. Ik zie mogelijkheden.

Zo’n nieuwe term is in het begin altijd wennen. Een naam moet groeien. Wat is een passend nieuw woord voor Belasting? Het begin is lastig. Landkapitaal? Fundamunten? Nedergeld? Samenlevingsbank? Mwah nee. Dat kan echt beter. Heb je een goed idee of denkrichting? Laat horen. Ik denk ondertussen ook verder.

Ben je van de Belastingdienst of heb je een andere communicatie-uitdaging van formaat? Met ideeën en teksten help ik organisaties graag. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe ik ’t aanpak. Stuur me gerust een bericht om eens van gedachten wisselen. Als je een goed verhaal te vertellen hebt, vertel het dan goed.